Stavanger Brass Band

Stavanger Brass Band

Jubileumskonsert 26.november

Fredag 26. november inviteres alle venner av korpset, tidligere medlemmer og musikkelskere for øvrig til en storslått jubileumskonsert i den flotte Fartein Valen salen i Stavanger Konserthus - kjøp billetter her!

Første delen av konserten blir en ren ØNSKEKONSERT, hvor Russell Gray loser korpset gjennom noen historiske tilbakeblikk basert på de om lag 50 ønskene som har kommet inn via korpsets Facebookside.

Et av ønskestykkene som skal spilles er Philip Sparke sin Jubilee Overture fra 1983. Et av medlemmene i korpset, Bb-tubaist Tom Kjetil Christensen, har en helt spesiell historie å fortelle om dette stykket. Christensen hørte stykket for første gang i forbindelse med EM i Skottland i 1984. På den tiden var det slik at på søndagen etter selve EM-dagen ble det avholdt en underholdningskonkurranse for spesielt inviterte EM-deltakere. Det nederlandske korpset Soli Deo Gloria (nå Soli Brass) sin framførelse av Jubilee Overture var så storslagen og flott at Tom umiddelbart tenkte det måtte være noe for SBB og den nye underholdningskonkurransen Siddis Brass. Han ville ta dette opp med dirigenten på neste møte i Musikkutvalget (MU), som hadde sine faste møter hjemme i kjelleren til dirigent Kjell E. Larsen i Kalksteinveien på Tasta. Det var nok en litt annen dynamikk i forhold til MU sin innflytelse og musikalske påvirkning den gangen enn nå, og det var ikke så vanlig at noen av musikantene fikk være med på å bestemme program. Larsen var i utgangspunktet skeptisk til forslaget fra Tom, men etter gjennomspillingen var kommentaren “an va kje så dumme denne …..” Jubilee Overture havnet dermed på programmet, og var med på å føre Stavanger Brass Band til seieren i Siddis Brass i 1985.

Et annet ønske som har kommet inn og som skal fremføres på jubileumskonserten er Aotearoa, The Land of the Long White Cloud, også det av Philip Sparke . Dette stykket var pliktnummer da korpset skulle til NM for 2. gang i 1982 . Kjell Elias Larsen var kreativ og tenkte at han like gjerne kunne invitere komponisten selv til å komme og bidra med innøvingen av stykket. Sparke var den gangen en ung og lovende komponist, knapt 30 år gammel, og syntes det var gjevt med en tur til Norge. Dette ble starten på et langt og godt samarbeid og ikke minst vennskap mellom Philip Sparke og Stavanger Brass Band.

Fra Stavanger Aftenblads arkiv

Fra Stavanger Aftenblads arkiv

De som husker, eller leste i forrige innlegg, vet at korpset nå var sugne på revansj etter det sviende nederlaget på NM 1981. Morten E. Hansen forteller at korpset ankom Bergen og Tertnes skole sent fredag kveld hvor de alle skulle overnatte i gymsalen. Men soveposer og liggeunderlag måtte bare vente for dirigent Larsen hadde bestemt at det skulle øves og, hold dere fast, øvelsen ble gjennomført mellom klokken 00 og 02 om natten……. Dette viste seg altså å være en “vinneroppskrift” og sammen med andre grep, som å bytte ess kornettist samme morgen…., klarte altså korpset å stikke av med seieren. På den tiden var det sånn at hadde man vunnet NM måtte man framføret stykket på ny på festkonserten samme kveld. Dette kom veldig brått på for enkelte av musikantene som allerede hadde startet på festen. Aeotaroa ble altså fremført av korpset nok en gang på festkonserten, for noen på lånte instrumenter og muligens med noe høyere promille enn tidligere på dagen. NRK sendte visstnok også opptak fra denne festkonserten, men det har etter det man kjenner til blitt forbigått i stillhet…

Andre delen av konserten er viet SIDDIS BRASS og vil gi lytterne tilbakeblikk fra Stavanger Brass Bands mange spesialkomponerte Siddis Brass program. Allan Withington vil ta oss tilbake til utvalgte “highlights” som mange vil huske, både fra tiden før og under Allans periode som sjefsdirigent. Det blir gjensyn med solister, grupper og noen av de banebrytende konsertprogrammene som Stavavanger Brass Band har blitt så kjent for

Billetter får du kjøpt her: Stavanger Brass Band 40 år - Stavanger Konserthus (stavanger-konserthus.no).

Etter konserten samles vi i Konserthusets foaje for forfriskninger, drøs og kanskje gjenoppliving av gamle røverhistorier fra korpsets 40-årige historie. Vi gleder oss!

Stavanger Brass Band